Avast: will the real virus please stand up... please stand up....

Door liberque op maandag 4 januari 2016 21:45 - Reacties (35)
Categorie: antivirus, Views: 8.314

Een beetje ontgoocheld staarde ik naar de footer van een e-mail die ik zelf verzonden had. Altijd had ik mezelf weten te vrijwaren van enge virussen, trojans en iedere andere digitale vorm van wellust op mijn privegegevens, maar nu kon ik er toch niet meer om heen: ik was uiteindelijk ook getroffen en mijn uitgaande e-mail was besmeurd met reclameleuzen.

https://ci6.googleusercontent.com/proxy/gkUh-BBimt2BxlV-6a-aVVl89U-zaIuGGb-OV9BTBdwEXHYwxq6jh5yP2zF_7hkMItaOvsFU-Ti5sLwjUDaEydMIeDQqII8=s0-d-e1-ft#https://ipmcdn.avast.com/images/logo-avast-v1.pngDit e-mailbericht is verzonden vanaf een virusvrije computer die wordt beschermd door Avast. www.avast.com

Jarenlang maakte ik al gebruik van Avast en veel heb ik al mogen slikken onder het mom:het is gratis dus vooruit. Echter op een gegeven moment moet je de voordelen tegen de nadelen opwegen. Je neemt een antivirusscanner immers om malware en virussen te voorkomen. Enkele eigenschappen van malware zijn: popups, ongewenste programma's en spam. Als je virusscanner juist gaat doen wat hij moet voorkomen dan is er iets goed mis.

Welnu Avast voldoet aan respectievelijk alle drie de voorbeelden. Het veroorzaakt popups varierend van "update naar premium" als "uw kerstcadeau ligt klaar". Het update menu is zo ingericht dat als je niet oplet je zonder pardon een premium trial versie van 30 dagen installeer. (Dit is vooral lastig voor mensen die de computer slechts incidenteel gebruiken en zich er dus zelden in verdiept hebben.), en als hekkensluiter hebben ze bij de laatste updates ervoor gezorgd dat er een signature ofwel footer aan je e-mail wordt toegevoegd verwijzend naar Avast.

Op http://www.getavast.net/support/remove-e-mail-signature (een fansite over Avast) is te lezen hoe je de e-mail footer uit kan zetten, maar getuige de comments en een bezoekerspoll bij dat artikel heeft de populariteit van Avast een enorme knauw opgelopen. Ruim 49% van de 5500+ stemmers (ten tijde van schrijven) heeft daar in een poll laten weten dat ze Avast vanwege deze feature deinstalleren en ook op de officiele fora van Avast steken mensen hun ongenoegen niet onder banken en stoelen. Het feit dat Avast ervoor heeft gekozen om deze 'feature' onaangekondigd default aan te zetten tijdens een update is voor velen echt het verkeerde keelgat ingeschoten.

Daarbij komt dan nog dat het Avast niet lijkt te schelen. Op de fora van het bedrijf staan dan wel vermeldingen met hoe je de e-mail footer kan deactiveren, maar dat is dan ook alles. Sterker nog: in een eerdere roll-out (verpakt in een update begin dec 2015) van de footer verscheen deze enkel als je een e-mail client in Windows gebruikte. Getuige de fora van Avast begonnen mensen toen al massaal te klagen, maar toch besloot Avast 1.5 week geleden met een nieuwe rollout ervoor te zorgen dat ook browserclients zoals Gmail een email footer injectie kregen.

Nee, als de middelen gelijk zijn aan de kwaal zoals het hier nu met Avast betreft dan is het verstandig om verder te kijken. Een virusscanner moet je namelijk kunnen vertrouwen en dat vertrouwen is hier toch wel grof geschonden,

Poll: Nu Avast per default signatures toevoegd aan uitgaande email
zet ik de optie uit in de instellingen.
verwijder ik Avast compleet
doe ik niks. Ik gebruik geen virusscanner.
http://poll.dezeserver.nl/results.cgi?pid=396102&layout=2&sort=prc
Ook een poll maken? Klik hier

Volgende: Wanneer worden we volwassen? 03-'16 Wanneer worden we volwassen?
Volgende: KPN toestellease verplicht?!?! Emailtje 08-'12 KPN toestellease verplicht?!?! Emailtje

Reacties


Door Tweakers user auto660, maandag 4 januari 2016 21:48

Ik gebruik nu ook Avast maar dit gaat mij inderdaad ook even wat te ver. Wat is een andere goede gratis virusbeveiliging om A(l)vast te vervangen?

[Reactie gewijzigd op maandag 4 januari 2016 21:49]


Door Tweakers user _Teq_, maandag 4 januari 2016 22:04

Avira. Heerlijk no-nonsense, je krijgt alleen één keer per dag een pop-up boven je klok te zien, verder werkt 't als een speer :)

Door Tweakers user afraca, maandag 4 januari 2016 22:22

Tegenwoordig zijn de ingebouwde virusscanners van Microsoft (En in Windows 7: security essentials) prima genoeg, en zonder extra zooi.

Door Tweakers user Renegade666, maandag 4 januari 2016 23:05

afraca schreef op maandag 04 januari 2016 @ 22:22:
Tegenwoordig zijn de ingebouwde virusscanners van Microsoft (En in Windows 7: security essentials) prima genoeg, en zonder extra zooi.
Dat, plus je verstand gebruiken. Dan kom je een heel end.

Al heb ik SAS er wel opstaan in het geval dat.

[Reactie gewijzigd op maandag 4 januari 2016 23:06]


Door Tweakers user Cobalt, dinsdag 5 januari 2016 00:42

Er zijn wel meer vreemde dingen aan de laatste versie van Avast. De footer in een nieuw mailtje dat je via gmail.com maakt toevoegen.

Als je met Internet Explorer 11 naar digid.nl gaat dan is het https certificaat "avast! web/mail shield root" terwijl als je naar digid.nl gaat op een machine zonder avast dan is het certificaat "Staat der Nederlanden Root CA - G2" wat het officieële root certificaat is.

Door Tweakers user xFeverr, dinsdag 5 januari 2016 01:36

Cobalt schreef op dinsdag 05 januari 2016 @ 00:42:
Als je met Internet Explorer 11 naar digid.nl gaat dan is het https certificaat "avast! web/mail shield root" terwijl als je naar digid.nl gaat op een machine zonder avast dan is het certificaat "Staat der Nederlanden Root CA - G2" wat het officieële root certificaat is.
Ik heb ESET NOD32, heb hier dan het ESET SSL Filter CA staan... Ik denk dat dit niet persé een asus dingetje is dan

Door Tweakers user Gomez12, dinsdag 5 januari 2016 02:47

xFeverr schreef op dinsdag 05 januari 2016 @ 01:36:
[...]
Ik heb ESET NOD32, heb hier dan het ESET SSL Filter CA staan... Ik denk dat dit niet persé een asus dingetje is dan
Op zich dus wel een leuke afweging, een echte https site is niet te scannen (dit is hoe https is opgezet) voor een virusscanner, dus wat doet een virusscanner dan die gaat maar even een MITM "attack" doen zodat de site wel gescanned kan worden, maar je beveiliging tussen wat je browser toont en wat de server verstuurde om zeep is.

Lijkt me wel leuk in combinatie met banken die een paar jaar terug riepen dat mensen voor internetbankieren wel een virusscanner etc moesten hebben, de virusscanner sloopt in dit geval de beveiliging.

Zoals jij het zegt is het bij ESET nog een optie, maar bijv Avast lijkt het zoals Cobalt het zegt per default aan te staan...

Door Tweakers user anessie, dinsdag 5 januari 2016 06:11

Yep heb Avast 2016 nog eens een kans gegeven, toen ik die zooi in mijn mail opmerkte per direct van mijn systeem gegooid.

360TSE met activated bitdefender engine gaat niks boven, gratis en zonder gezeur de beste AV, mét DND functie en optioneel ook de Avira engine als je helemaal paranoïde bent.

Om nog maar te zwijgen van die Avast web plugin die chrome compleet onveilig maakt.

https://code.google.com/p...arch/issues/detail?id=675

[Reactie gewijzigd op dinsdag 5 januari 2016 06:12]


Door Tweakers user himlims_, dinsdag 5 januari 2016 08:26

al jaren virusscanner vrij :X

maar is dat niet beetje standaard bij (free) software; leuke basis functionaliteit, maar van gekkigheid niet meer weten wat te programmeren. en dat gaat men nutteloze features toevoegen, waarna toepassing-x bloated en traag wordt.

Door Tweakers user Noob_Saibot, dinsdag 5 januari 2016 10:18

Sorry maar als mensen Avira en andere AV's met Avast vergelijken... Waarom heb ik hier geen last van van? Gebruik al jaren Avast.

Door Tweakers user onok, dinsdag 5 januari 2016 10:28

Ik heb al bijna 10 jaar geen virusscanner meer aangeraakt. Ik heb nooit problemen. Gewoon zorgen dat java altijd up2date is en geen adobe software installeren :P

Door Tweakers user desalniettemin, dinsdag 5 januari 2016 10:49

_Teq_ schreef op maandag 04 januari 2016 @ 22:04:
Avira. Heerlijk no-nonsense, je krijgt alleen één keer per dag een pop-up boven je klok te zien, verder werkt 't als een speer :)
Precies de redenen waarom ik Avast gedumpt heb en Avira free geinstalleerd heb. Gebruik ik icm Malwarebytes en Malwarebytes Anti Exploit. Ik gebruik alleen de antivirus. De rest allemaal uitgeschakeld.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 5 januari 2016 10:53]


Door Tweakers user Luuk1983, dinsdag 5 januari 2016 13:38

afraca schreef op maandag 04 januari 2016 @ 22:22:
Tegenwoordig zijn de ingebouwde virusscanners van Microsoft (En in Windows 7: security essentials) prima genoeg, en zonder extra zooi.
Ik gebruikte vroeger AVG, maar sinds Windows 8 heb ik geen losse virusscanners meer geïnstalleerd. De meeste gratis scanners komen over het algemeen niet verder dan 'wel OK', in die zin kan Windows defender het niet heel veel slechter doen. Bij AVG werd ik gek van de false positives, bij Avast! werd ik altijd al gek van het elke keer opnieuw moeten registreren. De grote virussen en dergelijke worden er wel uitgepikt door Windows defener. Daarnaast is gezond verstand nog altijd het allerbelangrijkste. Dus tenzij er een echte killer-virusscanner komt die echt aantoonbaar heel veel beter is dan de rest houd ik het lekker bij Windows defender.

Door Tweakers user Richh, dinsdag 5 januari 2016 14:18

Virusscanners zijn overrated. Ik gebruik eens in het jaar een trial van Eset, of wat dan ook, en telkens blijk ik niks te hebben. Gewoon Windows up-to-date houden en een beetje oppassen met wat je doet.

Virusscanners zijn inderdaad ontzettend irritant met allerlei vage popups, trial versies en weet ik veel wat. In gratis scanners trap ik sowieso niet. Maar bovenal: virusscanners vertragen je PC aanzienlijk.

Nope, ik schakel de boel allemaal uit en let zelf wel op :)

Door Tweakers user itsalex, dinsdag 5 januari 2016 14:30

De signature doen ze al een tijdje. Ik heb er totaal geen probleem mee. Beter dat je weet dat iemand een virusscanner heeft en dan weet je ook dat het vaak geen spam etc is. Vroeger deed Norton het ook. Avast waarschuwt ook mensen als je een onveilige hotspot gebruikt. Mensen zijn daar helemaal niet mee bezig en doen maar en dan heb je het gevolg.

Door Tweakers user chaozz, dinsdag 5 januari 2016 14:35

Ik gebruik geen Avast, dat antwoord mis ik in je Poll :P
Ik gebruik op Windows 7 Microsoft Security Essentials + Chrome met Ublock Origin en Privacy Badger + gezond verstand.

Door Tweakers user liberque, dinsdag 5 januari 2016 14:49

itsalex schreef op dinsdag 05 januari 2016 @ 14:30:
De signature doen ze al een tijdje. Ik heb er totaal geen probleem mee. Beter dat je weet dat iemand een virusscanner heeft en dan weet je ook dat het vaak geen spam etc is. Vroeger deed Norton het ook. Avast waarschuwt ook mensen als je een onveilige hotspot gebruikt. Mensen zijn daar helemaal niet mee bezig en doen maar en dan heb je het gevolg.
Het probleem hierin steekt hem er juist in dat sommige SPAM filters over hun nek gaan omdat er opeens HTML in plain text mails staat. Dit samen met een afbeelding en dan ook nog eens een link zorgt ervoor dat die spam filters het bericht juist aanmerken als spam waardoor het niet bij de geadresseerde aankomt.

Er is niks mis met een virusscanner die je waarschuwt over onveilige hotspots etc. Je krijgt dan immers een melding. Die krijg je over die signature niet. Om dan maar even bij je analogie te blijven: je meld je aan op een onveilige hotspot - avast detecteert dat deze onveilig is en zorgt ervoor dat je OS een connection failed krijgt zonder melding. Jij denkt dat die hotspot daardoor onbruikbaar is en zit op dat moment zonder internet. Het is juist die notificatie die zo belangrijk is zodat je je eigen keus kan maken om een onveilige spot te gebruiken of niet. Jij moet die keuze kunnen maken en niet Avast.

Door Tweakers user Luuk1983, dinsdag 5 januari 2016 16:29

Richh schreef op dinsdag 05 januari 2016 @ 14:18:
Virusscanners zijn overrated. Ik gebruik eens in het jaar een trial van Eset, of wat dan ook, en telkens blijk ik niks te hebben. Gewoon Windows up-to-date houden en een beetje oppassen met wat je doet.
In de basis ben ik het wel met je eens, maar er is genoeg malware geweest waarbij je al bij het zien van een afbeelding op een website geïnfecteerd kon worden, zonder dat daar enige vorm van interactie van de gebruiker zelf voor nodig was. En nee, dat gebeurde niet op alleen maar malafide websites, maar ook op grote bekende websites, waarbij het advertentienetwerk gehacked was.

Windows up-2-date houden en opletten is inderdaad 90% van het werk. Maar voor de overige 10% heb ik toch wel een virusscanner (al zit deze dus met Windows Defender al geïntegreerd in Windows). Wel goed dat je dan toch eens in de zoveel tijd een trial draait, just in case.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 5 januari 2016 16:29]


Door Tweakers user sys64738, dinsdag 5 januari 2016 17:20

Tot twee weken geleden had ik ook Avast draaien. Toen ik weer zo'n footer zag staan onder een email van me, heb ik het direct eraf gegooid. De kuur is inmiddels erger dan de kwaal.

En het schijnt dat je zelfs bij de betaalde versie nog getrakteerd wordt op allerlei popups omdat je blijkbaar nog niet alle betaalde producten van ze heb afgenomen.

Tja, ik snap dat je de mensen over de streep wilt trekken en toch een betaalde versie wilt doen aanschaffen. Maar op deze manier graven ze hun eigen graf.

Ik ben weer terug bij Comodo. Niet zo pushy en staat ook goed aangeschreven.

Door Tweakers user dipje2, dinsdag 5 januari 2016 23:49

Heb nog geen footer gezien, maar zorg er ook voor dat er bijzonder weinig aan staat van Avast. Alleen de 'file shield' background file scanner, en vooral geen browser plugins / extensies en andere meuk van Avast aangezet.

Ik erger me wel als de pleuris aan de popups die opeens omhoog komen boven de klok (best grote popups), voelt inderdaad een beetje als een virusscanner die erg lijkt op een virus.

Hij blijft ook zeuren dat bepaalde compiles die ik doe exe's opleveren die wel eens een virus kunnen zijn. Hoe vaak ik die folder structuur ook in de ignore list zet en alle heuristic opties uit zet, hij blijft zeuren (fontconfig compile onder Win3 met MSVC2010 doet het elke keer, bekend probleem voor een paar jaar, nothing happens about it).

Elke keer als ik aan het werk ben op m'n GTK3-win32 bundle moet ik er weer aan denken om Avast uit te zetten.

Ook de false-positives wordt ik ondertussen beetje gek van. Alleen ik kon zo 123 niet echt een alternatief vinden wat gratis wat. Betalen voor een virusscanner vind ik echt niet de moeite waard, dan ga ik op de 'gezondverstand' toer.

Maar Avast staat (nog steeds) behoorlijk bekend dat het lekker snel scant. Dus los van de UI meuk werkt de scan engine (en dus op de achtergrond) als 1 van de snelste (ooit was dat zo tenminste :P). De reden waarom ik van AVG free ben afgestapt.

Dus tips op voor een alternatief, Win8 + Win10 compatible en weinig ram + disk access op de achtergrond, zijn zeker welkom :). Avira Free en 360TSE zie ik hier voorbij komen, zal eens kijken.

Over het algemeen zet ik niks anders aan dan een background file scanner, en het liefst ook zo dat hij alleen in bepaalde mappen scant (welke Avast dus gedeeltelijk wel en niet doet. Je kan het instellen, maar bepaalde scans doet hij alsnog overal :S :S). Hij hoeft niet constant alles te scannen, over het algemeen alleen de plekken waar ik incoming files heb.

Rechts klikken voor een optie 'scan met xxxxx' werkt misschien ook wel heel goed en dan niks op de achtergrond :).

Door Tweakers user basdej, woensdag 6 januari 2016 00:10

Ik ben ook gestopt met avast na de dagelijkse reclame popups en slechte bescherming. Betaal nu met studenten korting voor NOD32 en dat bevalt me prima.

Door Tweakers user VECTOR ®, woensdag 6 januari 2016 06:54

Ik gebruik al 15 jaar de software van Symantec en ik heb nog nooit een virus of iets vervelends gehad .

Door Tweakers user Vayra, woensdag 6 januari 2016 10:09

Tja, ik zit al vele jaren op Panda Cloud AV en los van een paar irritante versies tussendoor (ook popups, nieuwe UI enzo) is het nu weer als vanouds een enorm degelijke applicatie die me nooit in de weg zit. Het is ook erg prettig werken wanneer je uitsluitingen moet maken voor bepaalde bestanden en false positives, waar Avast dat bestand al bij voorbaat wegknikkert houdt Panda 'm nog even op z'n plek totdat jij zelf aangeeft dat het ongewenst is. Dat heeft al menige installatie gered :)

Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik Avast nooit geweldig heb gevonden, het voelt al heel lang als een bloated rommeltje vind ik.

Door Tweakers user Vayra, woensdag 6 januari 2016 10:11

dipje2 schreef op dinsdag 05 januari 2016 @ 23:49:
Dus tips op voor een alternatief, Win8 + Win10 compatible en weinig ram + disk access op de achtergrond, zijn zeker welkom :). Avira Free en 360TSE zie ik hier voorbij komen, zal eens kijken.
Panda Cloud AV is zeker een kijkje waard.

[Reactie gewijzigd op woensdag 6 januari 2016 10:12]


Door Tweakers user h4ze, woensdag 6 januari 2016 11:19

Ooh avast ook lang gebruikt maar toendertijd zovaak geshrokken van dat "Virus database has been updated" en dat luchtalarm als er wat gevonden werd, Dat was toen voor mij de reden het niet meer te gebruiken. (plus erg geweldig was het niet met rotzooi tegenhouden en verwijderen) Ik gebruik nu de windows av en malwarebytes Werkt net zo goed danwel beter.

[Reactie gewijzigd op woensdag 6 januari 2016 11:22]


Door Tweakers user harmven, woensdag 6 januari 2016 16:53

Sophos
Te downloaden via deze link
Zonder reclame en aantoonbaar een van de betere programma's.

Door Tweakers user WhatsappHack, woensdag 6 januari 2016 22:18

Sinds Avast enorme leugens heeft verkondigd toen hun forum werd gehacked en probeerde de schuld op een ander te schuiven in plaats van toe te geven dat hun Administrators een enorm grove fout hadden gemaakt; vertrouw ik het bedrijf voor geen cent meer.

Je moet een bedrijf dat voor je veiligheid moet zorgen wel kunnen vertrouwen dat zij het beste met je voor hebben; en als je ze niet kan vertrouwen omdat je weet dat ze altijd zullen liegen om zichzelf te redden (terwijl toegeven en excuses maken veel beter is dan dat achteraf wordt bewezen dat ze liegen...) is het gewoon een zeer onbetrouwbare partij waar je beter geen zaken mee kan doen.

Zodoende, hier nooit meer ook maar een enkel product van Avast!.

Door Tweakers user Rhitik, donderdag 7 januari 2016 22:08

Helemaal jouw gevoel en dat mag ook; gelukkig maar :) we leven in NL

Over de e-mail signature; die optie staat gewoon onder Instellingen (Algemeen).

De pop-ups kun je makkelijke 'killen' door standaard de 'Stille/gaming-modus' aan te zetten (rechterklik op icoon rechtsonderin je scherm en dan aanvinken).

Door Tweakers user Woksie, vrijdag 8 januari 2016 01:03

Ik heb het zelfs gekocht...
Heb nu op een zo subtiel mogelijke manier om een refund gevraagd:
https://support.avast.com/support/tickets/119338

Gelukkig had ik het al verwijderd voordat het in GMAIL ook die crap ging stoppen!

Ik heb nu Panda geinstalleerd, heeft af en toe een pop-up, maar werkt voor de rest stukken beter en onzichtbaarder!

Door Tweakers user 718569, vrijdag 8 januari 2016 19:54

Ik ben voor de meest onzichtbare optie gegaan -- Linux; en nee, aub geen onnodige opmerkingen over hoe Linux NIET immuun is. Tot op heden heeft er zich nooit een grote uitbraak in-the-wild voorgedaan van een Linux-specifiek virus. En dat in 24 jaar tijd.

Punt is een beetje dat hoe obscuur de virus scanner ook is, die je installeert, deze alsnog resources gebruikt en met een bestandssysteem dat sowieso hopeloos verouderd en traag is (NTFS) kan je niet anders dan je toevlucht nemen tot snellere hardware om Windows + AV niet hopeloos traag te maken.

Nu zit ik dus met Linux, geen direct nut voor een AV en een bestandssysteem dat op alle punten superieur is aan NTFS, waaonder -- snelheid.

Dus... sjah... AV? Ach... vermijd virii compleet, zou ik zo zeggen.

Door Tweakers user Bitage, zaterdag 9 januari 2016 12:37

_Teq_ schreef op maandag 04 januari 2016 @ 22:04:
Avira. Heerlijk no-nonsense, je krijgt alleen één keer per dag een pop-up boven je klok te zien, verder werkt 't als een speer :)
Hier wil ik even op inhaken. Je kunt die popups ook uitschakelen door in secpol.msc de binaries ipmgui.exe en avnotify.exe te blokkeren. Zie ook stap 3 op http://www.wikihow.com/Remove-the-Popup-Ads-in-Avira-Antivir

Door Tweakers user Haas_nl, zondag 10 januari 2016 22:18

KW0cG742TU schreef op vrijdag 08 januari 2016 @ 19:54:
Ik ben voor de meest onzichtbare optie gegaan -- Linux; en nee, aub geen onnodige opmerkingen over hoe Linux NIET immuun is. Tot op heden heeft er zich nooit een grote uitbraak in-the-wild voorgedaan van een Linux-specifiek virus. En dat in 24 jaar tijd.

Punt is een beetje dat hoe obscuur de virus scanner ook is, die je installeert, deze alsnog resources gebruikt en met een bestandssysteem dat sowieso hopeloos verouderd en traag is (NTFS) kan je niet anders dan je toevlucht nemen tot snellere hardware om Windows + AV niet hopeloos traag te maken.

Nu zit ik dus met Linux, geen direct nut voor een AV en een bestandssysteem dat op alle punten superieur is aan NTFS, waaonder -- snelheid.

Dus... sjah... AV? Ach... vermijd virii compleet, zou ik zo zeggen.
Beetje tweakers pc heeft denk ik geen last van te weinig resources van een virus scanner,,,
Daarbij heeft geen 1 besturings systeem last van virussen als je geen domme dingen doet.
Als je wel domme dingen doet dan heeft elk besturings systeem last van virussen.

Door Tweakers user 718569, zondag 10 januari 2016 23:54

Beetje tweakers pc heeft denk ik geen last van te weinig resources van een virus scanner
Niet iedere "tweaker" heeft geld; ik zou mijzelf zeker wel een "tweaker" noemen maar, ik heb echt het geld niet om iedere hardware "generatie" iets nieuws te kopen.

En, binnen Windows hoeven de dingen nog niet eens zo HEEL dom te zijn om geinfecteerd te raken. Beetje pech en het klikken van een link is al foute boel. Dat is nog niet eens zo'n heel domme handeling, op zichzelf beschouwd. Het hele WWW hangt van links aan elkaar; sjah, als we nu al geen links meer mogen klikken. ;)

In Linux moet je eigenlijk best wel dom zijn om een permanente infectie op te lopen; zoals dagelijks PC gebruik laten plaatsvinden met root-level toegang. In normaal gebruik (dus NIET root toegang) is een permanente infectie best lastig in Linux. En exploits die toegang verhogen naar root (door middel van code execution/overflows, w/e) worden in de regel bijzonder snel gedicht binnen de meeste Linux distro's. Er is niet zoiets als een patch tuesday. Meer een patch every day. ;)

Door Tweakers user casparvl, maandag 11 januari 2016 14:06

&*%^$ :( ik was mij hier dus ook niet van bewust, maar deze blog gelezen hebbende heb ik toch maar eens mijn verzonden mail bekeken. En ja hoor, daar staat die mooie footer! Wat een regelrecht schandaal! Hoe durven ze in mijn prive e-mail dingen toe te voegen?!

Footer plaatsen is sowieso -1, maar footer plaatsen zonder dat de gebruiker het merkt (en laten we wel zijn: hoe vaak bekijk je je eigen uitgaande mail tot onderaan het bericht) is -heul veul.

Ik gebruik Avast inmiddels denk ik zo'n 10 jaar en natuurlijk kleven er nadelen aan gratis virusscanners (jaarlijkse herregistratie, alle popups waarin ze je betaalde versie willen aansmeren etc), maar die nadelen heb ik tot zover zonder meer geaccepteerd als de prijs die ik betaal voor 'gratis' software. Ongevraagd, en erger, ongezégd footers plaatsen, dat is een ernstige kwetsing van mijn vertrouwen en is een prijs die ik niét wil betalen, óók niet voor 'gratis' software.

Mijn dank heb je alvast, dat je hier middels je blog aandacht aan hebt gegeven. Vanavond heb ik per direct een nieuwe virusscanner die mijn persoonlijke communicatie beschermt, ipv infiltreert.

Door Tweakers user casparvl, maandag 11 januari 2016 18:41

Voor geinteresseerden, klein experimentje gedaan: de footer wordt wel toegevoegd aan Hotmail, maar niet bij Yahoo en Gmail. Althans... niet bij mij.

Reageren is niet meer mogelijk