Wie zoet is op het Malieveld met 100km/u...

Door liberque op vrijdag 15 november 2019 20:18 - Reacties (20)
Categorie: -, Views: 5.515

Terwijl de bladeren al massaal van de bomen afgevallen zijn, tonnen CO2 en stikstof de lucht in geblazen worden, omdat we het koud hebben, en we stiekem waar mogelijk 130km/u per uur proberen te rijden nu het nog kan zijn er veel belangrijkere dingen die onze aandacht vereisen. Nee, we gaan nu niet massaal ons voertuig op het Malieveld parkeren zoals onze landbouwers dat wel deden, nee - we gaan ons druk maken over Piet.

Piet is enorm in het nieuws geweest de afgelopen jaren. Vraag eenieder wie de vice premier is en ze kijken je aan alsof je doet dat de kerstman bestaat, maar vraag iemand, groot, klein, jong, oud, paars of cyaan naar Piet dan weten ze niet alleen precies over wie je het hebt, maar hebben ze direct ook een zeer uitgebreide mening. Dat is dan ook direct het probleem met Piet. Al die mensen - of ze nu pro of anti zijn hebben gelijk, maar hebben het tegelijkertijd toch ook enorm mis.

Zelf ben ik opgegroeid met de gitzwarte Piet. Dat ik ook absoluut niet de braafste was maakte dat ik best wel bang van deze piet was. Soms liet Piet wel eens een briefje achter dat ik braver moest wezen. Dit briefje was dan besmeurd met zwarte vegen, wat toch suggereerde dat zelfs in 1982 (was toen 4) het duidelijk was dat Piet zwart was van het roet uit de schoorsteen. Dit suggereert natuurlijk niks voor de rest van Nederland, want ik kan je 1 ding garanderen: ik ben niet gemiddeld. Het verdient echter wel het vermelden dat niet alles zo zwart/wit is dat nu wordt beweerd.

Toch vond ik Piet niet leuk. Buiten het briefje dat natuurlijk door mijn moeder in elkaar geflanst was werd ik echt bang gemaakt met wat Piet kon doen. In de zak naar Spanje - waar ik dan te werk gezet zou worden om cadeautjes voor de brave kindertjes voor volgend jaar te maken - was bijvoorbeeld 1 van de motivaties die mijn moeder gebruikte om me in het gareel te houden.

Piet overzag alles werd me geleerd en dat was dan ook uiteindelijk de fatale fout die dit 'sprookje' maakte. Mijn zus kreeg namelijk een cadeau in haar schoen en ik wat stro met wederom een briefje waaruit bleek dat Piet getuige was van onze laatste ruzie. Ik was stout volgens Piet, maar het vervelende was juist dat ik helemaal niks verkeerd had gedaan. Piet had het verkeerd en ik werd onterecht gestraft. Dit luidde het einde in van het geloof in een enorme leugen en niet alleen dat : ik vertrouwde mijn moeder direct ook een stuk minder. Ze had immers gelogen en had dat al die tijd volgehouden samen met talloze anderen. Waar zouden ze allemaal nog meer over liegen? Ik zou een stuk sceptischer worden.

Terug naar vandaag zijn er mensen die zich om een legio van andere redenen druk maken en is er niks meer dan controverse rondom Piet. Het begint natuurlijk met de opvatting dat zwarte Piet een karikatuur is van de gekleurde medemens uit een tijd waarin slavernij hoogtij vierde. Een heel verhaal ophangen over dat hij een door Sint vrijgekochte slaaf was die vrijwillig voor Sint werkte is aardig, maar laten we eerlijk zijn: Ja! Zwarte Piet is een karikatuur. Een kind van 3 vertelt je zelfs dat gekleurde mensen er zo niet uit zien. We leven immers niet meer in 1800 waarin we wereldvreemd waren. Toch zijn er mensen die zich hierdoor gekwetst voelen. Een vraag die mij dan als eerste opkomt is : waarom?

Waarom zijn er vandaag de dag nog mensen die zich gekwetst voelen over een karikatuur uit een ver verleden? Je gaat toch ook niet de Duitse grens over en scheld daar iedereen verrot om wat er 75 jaar geleden gebeurt is? Op vakantie in Spanje gaan we toch ook niet Lloret de Mar ' bezetten ' vanwege de 80 jarige oorlog? Is het allemaal oud zeer of voelt men zich nog steeds 'onderdrukt' en ventileert zich dat op Piet? Als dat laatste inderdaad zo is dan is dat veel kwalijker dan de kleur van Piet en moeten we daar op focussen. Die schande uit het verleden is immers pas echt weg als mensen zich niet meer aangesproken/aangevallen voelen door een karikatuur. Het maakt daarbij overigens niet uit of dit een karikatuur over huidskleur, geaardheid, linkshandigheid of baarddragers is. (nee, ik heb geen baard)

Daartegenover heb je de mensen die vasthouden aan hun culturele erfgoed. " We deden het als kind al en mijn kinderen hebben het recht om het ook mee te maken. ", is iets wat je regelmatig hoort. Ook daar valt wel iets over te zeggen. Er zijn immers genoeg kindertjes die nu volwassen zijn met goede herinneringen aan de Sint en zijn kornuiten. Echter het idee dat we het moeten blijven doen omdat het altijd zo was staat me erg tegen. Ik ben persoonlijk blij dat we een heleboel dingen niet meer doen die we vroeger wel deden. Sla je geschiedenisboekjes maar eens open. Daarbij we rijden al sinds 1988 120km/u op de snelwegen - zelfs een tijdje 130km/u en nu meer dan 30 jaar later mogen we slechts 100km/u meer rijden overdag. Niemand, maar dan ook niemand staat in Den Haag met spandoeken waarop staat: " Maar het is onze cultuur! ". (valt me wel een beetje tegen hoor)

Toch blijft die schreeuw over dat culturele erfgoed opmerkelijk. Ben je nu geen echte Nederlander meer als zwarte Piet opeens roetveeg Piet wordt en jij een pepernootje van hem aanneemt? Wat voor een cultuur propageer je eigenlijk? Een jaarlijks ritueel waarin je geloof betrekt om legitiem en collectief te kunnen liegen tegen je kinderen en dit vermommen als " fantasie "? Een heel jaar hou je je kind voor dat liegen niet mag en dan lieg je je kind - collectief - een hele week voor. Dat doe je totdat dit kind erachter komt en dan vertel je met droge ogen de waarheid. Er zitten er dan nog zelfs tussen die met diezelfde droge ogen de zondag daarop naar de kerk gaan en zeggen tegen hun kind dat God bestaat. Het kind gelooft ze daarop natuurlijk direct. Ja, ook deze groep mensen heeft gelijk. Sinterklaas en zwarte Piet behoren tot ons cultureel erfgoed en - gelukkig - tot ons verleden waarbij je kinderen voorliegen om ze in het gareel te houden tegenwoordig niet strookt met de opvoedingsnormen. Toch?

Het grappige is dat de tafel nu volledig gedraaid is. Het argument over de karikatuur waardoor mensen roepen dat zwarte Piet niet meer zou moeten mogen zou voor deze mensen een reden voor afschaffing moeten zijn. In mijn optiek zou het juist daarom moeten blijven. Men hoort immers niet boos te zijn of zich aangesproken te voelen over een karikatuur en zolang dat nog wel zo is dan moet de oorzaak daarvan aangepakt worden - niet het gevolg. Aan de andere kant zou zwarte Piet moeten blijven vanwege ' onze cultuur ', maar dat is juist voor mij een reden om het af te schaffen.

Nee, ik stap daar volledig uit. Ik besef me terdege dat de discussie die nu al jaren aan de gang is veel kwaad bloed tussen mensen veroorzaakt. Wat is Sinterklaas? Een oud feest dat vroeger gevierd werd in Nederland. Is dat het waard? De veiligheidsvoorschriften voor de aanstaande intocht lijken wel op een draft van eventuele veiligheidsvoorschriften voor een Gay Pride-parade in Mekka. Heeft juist door deze gehele discussie die al jarenlang woedt het hele feest nog wel bestaansrecht? Nee, onder geen geding! En waarom heeft niemand het over misbruik van kleine mensen bij Sinterklaas-op-steroids de Kerstman? (just asking)

Welkom in de 21e eeuw. Is het niet gewoon tijd voor een heel nieuw feest? Geen stikstof-spuiende stoomboten, geen Boller.com vanwege al die winst, geen liegen en bedriegen, geen oorsprong uit geloof maar iets productiefs en toch een kinderfeest? Captain Planet die ieder jaar om 5 december komt om de kinderen zaadjes te geven die ze moeten planten zodat er in mei bloemen en planten in de tuin staan? Kinderen die slecht recyclen mogen dan een dagje helpen op de gemeentelijke composthoop en kinderen die braaf zijn mogen een boom planten die hun naam krijgt. Zijn al die groene rakkers ook weer blij en .. zeg nu zelf: meer groen is altijd leuk. Heeft Captain Planet nog helpertjes? Ja natuurlijk! Alle kindertjes zelf. Zou het niet geweldig zijn al ze in de 24e eeuw roepen: " ja maar Captain Planet hoort bij onze cultuur!"

https://www.youtube.com/watch?v=BwkwKoZropI

Volgende: Pincodes Nederland massaal gelekt !!! 05-'18 Pincodes Nederland massaal gelekt !!!

Reacties


Door Tweakers user WoLFjuh, vrijdag 15 november 2019 22:51

Ik neem aanstoot! Aanzetten tot kinderslavernij! En Captain Planet was blauw, dat kan anno nu echt niet meer. Boe, boe! Met z'n alle met ons lange tenen op het Malieveld!

Door Tweakers user ybos, zondag 17 november 2019 21:30

Goeie blog.
Denk dat een hoop "neutrale" mensen alleen maar moe worden van het jaarlijkse gemekker.

Door Tweakers user Kveli, zondag 17 november 2019 22:56

" Is het allemaal oud zeer of voelt men zich nog steeds 'onderdrukt' en ventileert zich dat op Piet? Als dat laatste inderdaad zo is dan is dat veel kwalijker dan de kleur van Piet en moeten we daar op focussen."

Spijker. Kop.

Goed geschreven!

Door Tweakers user Andros, maandag 18 november 2019 01:02

Het is niet zo moeilijk. Uiteraard kunnen we het niet eens zijn met een roetveegpiet omdat dat een compromis is gebaseerd op een totaal uit de lucht gegrepen aanname dat Zwarte Piet iets te maken zou hebben met racisme. Dat is het nooit geweest, enkel een stel racisten die op iets zwarts reageren als een dolle stier hebben dat er van gemaakt. Je kunt geen compromissen sluiten op basis van waanideeën, dat dien je op te lossen met de juiste uitleg en psychiatrische hulp waar nodig.

Probleem is voornamelijk dat Sinterklaas organisaties en de pers dat niet door hebben en dit hele onzin verhaal blijven opstoken en blijven buigen voor mensen die dingen zien die er gewoonweg niet zijn. Hetzelfde gebeurt met religies vreemd genoeg, alle redelijkheid in de maatschappij is verdwenen en de extremen blijven over.

Door Tweakers user Metro2002, maandag 18 november 2019 09:18

Veel mensen proberen vaak hun eigen falen af te wentelen op externe factoren en als je toevallig niet blank bent heb je al heel snel een excuus te pakken natuurlijk. Het ligt aan de boze blanke man, niet aan je eigen fouten.
Dit zelfde geldt voor mensen die geestelijk iets mankeren, het is een vrijbrief om dan maar niks meer te proberen te maken van je leven, want ik heb toch zus en zo?
Externe locus of control noemt men dat ook wel.
Het grootste probleem is niet eens zozeer dat handvol mensen dat zich zo gedraag maar meer de ontzettend ruggegraatloze reactie erop van de media, de overheid en gemeentes. We leven de laatste keer dat ik keek nog altijd in een democratie waarin de overweldigende meerderheid vóór zwarte piet is. Dan is het ook een taak van de overheid en gemeentes om de wil van de meerderheid te volgen.

Door Tweakers user Metro2002, maandag 18 november 2019 09:19

Veel mensen proberen vaak hun eigen falen af te wentelen op externe factoren en als je toevallig niet blank bent heb je al heel snel een excuus te pakken natuurlijk. Het ligt aan de boze blanke man, niet aan je eigen fouten. Dat dit soort gedrag juist racisme in alle hevigheid aanwakkert en er sinds een paar jaar ineens weer echt een scheiding in de maatschappij ontstaat staat men blijkbaar niet bij stil.

Dit zelfde geldt voor mensen die geestelijk iets mankeren, het is een vrijbrief om dan maar niks meer te proberen te maken van je leven, want ik heb toch zus en zo?

Externe locus of control noemt men dat ook wel.

Het grootste probleem is niet eens zozeer dat handvol mensen dat zich zo gedraag maar meer de ontzettend ruggegraatloze reactie erop van de media, de overheid en gemeentes. We leven de laatste keer dat ik keek nog altijd in een democratie waarin de overweldigende meerderheid vóór zwarte piet is. Dan is het ook een taak van de overheid en gemeentes om de wil van de meerderheid te volgen.

Door Tweakers user Venraiden4K, maandag 18 november 2019 09:44

Nu moet ik toch wel even inhaken dat er wel degelijk een protest gepland staat tegen de snelheidsverlaging, echter dit wordt niet heel breed uitgemeten.

https://www.ad.nl/den-haa...ng-op-snelwegen~aa4cd374/

Zaterdag 23 november.

Door Tweakers user Blokker_1999, maandag 18 november 2019 09:55

Zwarte Piet is aan de ene kant traditie, maar aan de andere kant toont hij ook aan dat het Sinterklaasfeest evolueert. Het feest zelf is namelijk een stuk ouder en komt uit een tijd waarin van deze zwarte vriend nog geen sprake was. Als we het feest hebben kunnen laten evolueren om hem erbij te betrekken, waarom kunnen we het feest dan niet laten evolueren om terug een breder maatschapelijk draagvlak voor hem te creëeren. Mensen die nu afkomen met traditie zou ik willen vragen om het feest in ere te herstellen en terug te vieren zoals we dat in de middeleeuwen deden. En ja, dat is zonder Zwarte Piet, zonder stoomboot en zonder paard.

Door Tweakers user MichielK71, maandag 18 november 2019 14:17

Wat mij stoort aan de hele Zwarte Piet discussie is het feit dat een kleine minderheid gelijke rechten schijn te hebben als de overgrote meerderheid.

Dat zie je ook bij een ander 'probleem' in Nederland, de vaccinatie discussie.

Bij een praatprogramma worden zowel voor als tegenstanders uitgenodigd en iedereen mag zijn/haar zegje doen. Hierdoor lijkt het alsof alle meningen gelijke waarde hebben. Als een huismuts zonder enige opleiding (maar wel Facebook aanhaalt) roept dat vaccineren slecht is en een arts/onderzoeker met ruime kwalificaties zegt dat het niet slecht is blijft het in de ogen van de TV kijkende mens gelijk spel. Dit terwijl inmiddels naar mijn idee wel is aangetoond dat vaccineren helpt met het terugdringen van allerlei zeer besmettelijke ziektes.

Het feit dat de media aandacht geven aan iets als anti Zwarte Piet en Anti-Vaxxers zorgt er ook voor dat deze mensen een stem krijgen en het ieder jaar weer terug komt. Zodra de media (en wij dus ook) stoppen met het geven van aandacht aan deze mensen zal het weer verdwijnen waar het thuis hoort, in de marge.

Door Tweakers user Fly-guy, maandag 18 november 2019 18:01

Blokker_1999 schreef op maandag 18 november 2019 @ 09:55:
Mensen die nu afkomen met traditie zou ik willen vragen om het feest in ere te herstellen en terug te vieren zoals we dat in de middeleeuwen deden. En ja, dat is zonder Zwarte Piet, zonder stoomboot en zonder paard.
Een traditie is pas een traditie als je daadwerkelijk meedoet.
99% van de Nederlanders kent het hele feest met zwarte Piet (en stoomboot, paard, etc). Jouw variant heeft niemand in ons huidige land zo gevierd, en is daardoor niet hun traditie.

Teruggaan naar een eerdere variant kan, maar heeft weinig te maken met de ZP discussie.

Door Tweakers user Blokker_1999, dinsdag 19 november 2019 05:46

Fly-guy schreef op maandag 18 november 2019 @ 18:01:
[...]
Een traditie is pas een traditie als je daadwerkelijk meedoet.
99% van de Nederlanders kent het hele feest met zwarte Piet (en stoomboot, paard, etc). Jouw variant heeft niemand in ons huidige land zo gevierd, en is daardoor niet hun traditie.

Teruggaan naar een eerdere variant kan, maar heeft weinig te maken met de ZP discussie.
Nee, een traditie is een gebruik of gewoonte die van de ene generatie op de andere wordt doorgegeven. En waar ik op doel is dat de huidige variant een evolutie is van hoe het ooit begonnen is. En een evolutie is iets dat traag, over tijd gebeurd, geen revolutie zoals bijv. KOZP wil. En als het feest gedurende meerdere eeuwen heeft kunnen evolueren tot wat het vandaag is geworden, dan moet het feest verder kunnen blijven evolueren en moeten we nu ook niet gaan doen alsof de regels van het Sinterklaasfeest al van in de oudheid zijn gescreven in kleitabletten en we dat vandaag nog altijd op dezelfde manier vieren. Een minder zwarte Zwarte Piet is zo een oplossing die voor velen aanvaardbaar is.

Door Tweakers user Fly-guy, dinsdag 19 november 2019 08:12

Blokker_1999 schreef op dinsdag 19 november 2019 @ 05:46:
[...]

Nee, een traditie is een gebruik of gewoonte die van de ene generatie op de andere wordt doorgegeven. En waar ik op doel is dat de huidige variant een evolutie is van hoe het ooit begonnen is. En een evolutie is iets dat traag, over tijd gebeurd, geen revolutie zoals bijv. KOZP wil. En als het feest gedurende meerdere eeuwen heeft kunnen evolueren tot wat het vandaag is geworden, dan moet het feest verder kunnen blijven evolueren en moeten we nu ook niet gaan doen alsof de regels van het Sinterklaasfeest al van in de oudheid zijn gescreven in kleitabletten en we dat vandaag nog altijd op dezelfde manier vieren. Een minder zwarte Zwarte Piet is zo een oplossing die voor velen aanvaardbaar is.
Evolueren is niet het probleem, maar men is nu bezig te Revolueren (voor zover dat een woord is).

Er is/was al een verandering zichtbaar, ruim voordat de huidige groep anti pieten begonnen te roepen.
Van donkere boeman die stoute kinderen zouden straffen en die Sinterklaas in bedwang gehouden werd tot vriendelijke kindervriend die juist Sinterklaas op het goede pad hielden. Het uiterlijk verandert langzamer, maar dat is, denk ik, op zich logisch als dat uiterlijk al in de naam vast ligt. Waarom iets zwart noemen als het niet zwart is?
De bruine beer noemen we ook niet zo omdat hij stiekem wit is.

Echter ook dat uiterlijk was aan verandering onderhevig, waarbij de rode lippen, het haar en ringen veranderden.
https://nos.nl/l/2203127

Echter voor een groep was het niet (snel) genoeg en wordt verandering of zelfs afschaffing opgedrongen, wat zelden een goede weg is om te bewandelen als je voor iedereen zegt op te komen. Daarnaast zul je zien dat hoe harder er wordt geschreeuwd, hoe trager de aanpassingen gaan, is zelfs teruggedraaid worden. Wat in een evoluerend systeem een aanvaardbare optie zou zijn wordt nu ongewenst

Door Tweakers user JT, dinsdag 19 november 2019 08:18

Ik vind het allemaal maar geneuzel in de marge maar hee, laat ik dan eens volwassen zijn ten opzicht van die mensen die zich gedragen alsof zij of hun ouders nog slaaf waren. Laten we de ringen en rode lippen weg halen en wat gekleurde en roetveegpieten ertussen zetten. Dan heb je een mengeling van kleuren waar ook zwart tussen zit (don't get me started over de definitie van kleur :P ) zonder elementen die mogelijk kunnen verwijzen naar slavernij en door de andere kleuren is het duidelijk dat het om de kleuren op zich gaat, niet de huidskleur.

Maar nee. Dat is ook niet goed genoeg voor KOZP. Kick out zwarte piet vraagt/eist(/probeert af te dwingen) begrip voor hun standpunt maar hun manier van gedragen getuigt van 0 begrip de andere kant op. Namelijk dat de overgrote meerderheid helemaal geen racistische bedoelingen heeft en best een compromis wilt doen. Dit gebrek aan begrip en respect wordt gesymboliseerd door de relatief radicale naam van de actiegroep die verwijst naar het einddoel met als middel geweld. Heel goed. Top gepolderd.

:')

Door Tweakers user JT, dinsdag 19 november 2019 08:20

Ik vind het allemaal maar geneuzel in de marge maar hee, laat ik dan eens volwassen zijn ten opzicht van die mensen die zich gedragen alsof zij of hun ouders nog slaaf waren. Laten we de ringen en rode lippen weg halen en wat gekleurde en roetveegpieten ertussen zetten. Dan heb je een mengeling van kleuren waar ook zwart tussen zit (don't get me started over de definitie van kleur :P ) zonder elementen die mogelijk kunnen verwijzen naar slavernij en door de andere kleuren is het duidelijk dat het om de kleuren op zich gaat, niet de huidskleur.

Maar nee. Dat is ook niet goed genoeg voor KOZP. Kick out zwarte piet vraagt/eist(/probeert af te dwingen) begrip voor hun standpunt maar hun manier van gedragen getuigt van 0 begrip de andere kant op. Namelijk dat de overgrote meerderheid helemaal geen racistische bedoelingen heeft en best een compromis wilt doen. Dit gebrek aan begrip en respect wordt gesymboliseerd door de relatief radicale naam van de actiegroep die verwijst naar het einddoel met als middel geweld. Heel goed. Top gepolderd. Lang leve polarisatie.

:')

Door Tweakers user matthewk, dinsdag 19 november 2019 13:36

De zwarte piet problematiek snap ik: Die rode lippen en gouden oorbellen met het zwarte kroezelhaar: Eigenlijk vind ik het zelf niet kunnen ook al is dat helemaal niet de bedoeling dat piet als karikatuur wordt weggezet. Sterker nog: Ik heb hier nooit bij stilgestaan tot onnozelaren van o.a. KOZP er over begonnen. Maar goed, noem me een onbewuste racist zoals tegenwoordig wel vaker wordt gedaan.

Ik wil best een roetveegpiet, volledig grijs, zoals ik er ook uitzie als ik een dagje aan de auto heb gewerkt (al is het dan van het vet). Echter moet, denk ik, de traditie helemaal naar de klote en dat vind ik dan weer wat te ver gaan. Gekleurde pieten? Euh, neen. We willen (denk ik) met een grote meerderheid best meewerken aan de normalisering van roetpiet, zonder gouden oorbelletjes en rode lippen.

Het is met zoveel discussies de laatste tijd: De minderheid wil beslissen over tradities, over gewoontes, over politieke (in)correctheid. Iedereen lijkt op zijn teentjes getrapt te worden. Kunnen we dan echt nog verbaasd zijn dat er gestemd wordt op politieke partijen die zich hier duidelijk tegen verzetten?

Door Tweakers user SomerenV, woensdag 20 november 2019 20:52

Tradities veranderen en het SInterklaas-feest nu wijkt op een aantal punten behoorlijk af van hoe het bijvoorbeeld in de jaren 50 gevierd werd. De maatschappij verandert, onze kijk op bepaalde zaken verandert en veel zaken veranderen dan vanzelf mee. Wat er nu gebeurt is dat een enorm kleine minderheid die verandering wil forceren. 'Zwarte' Piet kan niet meer tegenwoordig dus kwamen er (onder druk van die minderheid) roetveegpieten en andere kleurtjes. De meesten boeide het niet aangezien het feest verder niet aangepast werd.

Nu wil KOZP echter dat ook roetveegpieten verdwijnen. Doel 1 is behaald, op naar doel 2. Zoals zij het voor elkaar willen krijgen zorgt alleen maar voor polarisatie.

Overigens word ik ook een beetje moe van dat hele racisme-gedoe. Nee, Zwarte Piet is geen racistische karikatuur en nee, mensen die Zwarte Piet prima vinden zijn niet racistisch. Echt racisme bestaat in Nederland nauwelijks meer. Maar goed, tegenwoordig betekent een woord wat de gek vindt dat het betekent.

Door Tweakers user Nature, donderdag 21 november 2019 10:28

In het verleden ging ik nog weleens naar house feesten en dan stonden er vaak christenen in de buurt van de ingang, zij vertelden dat house vreselijk was en des duivels dat housende mensen naar de hel gingen en wat niet.
Dat bleef mooi bij de ingang en daar had je binnen geen last meer van omdat er deurbeleid was en uitsmijters waren.
Zo zouden ze dat ook met Sinterklaas moeten doen gewoon op een festival/afgesloten terrein met deurbeleid met entree geld en mensen die zich misdragen eruit.

Door Tweakers user kazz1980, donderdag 21 november 2019 13:51

Goed geschreven! Ikzelf ben groot tegenstander van zowel de anti- als de pro-piet extremisten. Bizar dat een kinderfeest misbruikt wordt om eigen frustraties over iets te ventileren. Ga daar de kinderen niet mee lastig vallen!

De kinderen zelf boeit het geen drol of piet zwart, wit, roetveeg, regenboog, kaas of stroopwafelkleurig is. Dus wat doen we toch moeilijk met zijn allen? Zwarte Piet is volgens de meeste verhalen nooit een slaaf geweest en volgens vele verhalen zelfs geenens een negroïde persoon. Er is een periode geweest waarin de weergave van Zwarte Piet tot een karikatuur van een negroïde persoon verwerd (inclusief grote rode lippen en gouden oorbellen). Dat is al vanaf de jaren 70 terug gedraaid en inmiddels komt het eigenlijk niet meer voor. Voor veruit de meeste hedendaagse kinderen is zwarte piet een held (en ook als piet zich een andere kleur aanmeet is dat het geval). Wat is daar nu racistisch aan? Maar goed, als mensen zich er door beledigd voelen snap ik dat weliswaar niet, maar zie ik ook geen enkele reden om pieten niet aan te passen! Zwarte piet is door de jaren heen al veelvuldig van uiterlijk veranderd (hoezo cultureel erfgoed dat Zwarte Piet er precies zo uit zou moeten zien als nu??). Ik zou, net als de overgrote meerderheid, willen dat mensen zich druk zouden maken om zaken die er echt toe doen. En niet over een kindersprookje...

Door Tweakers user daredevil__2000, donderdag 21 november 2019 14:18

https://youtu.be/sKLplf-K...w_t30FiuKLqwpthUZGvQ5mD6I

Mooi treffend stukje uit de speech van Obama tussen 1:16:00 en 1:18:20

Hij benoemd precies wat het probleem tegenwoordig vaak is. Andere non stop wijzen op wat in jouw ogen allemaal verkeerd is maar zelf daadwerkelijk iets doen om de wereld vanuit jezelf positief te beïnvloeden zit er niet in.

De aanhangers van KOZP zijn natuurlijk allemaal slachtoffer van de slavernij in Nederland (iets wat al generaties lang niet meer hier bestaat). Maar iets doen tegen de landen waar de slavernij nu nog actief is dat zit er niet in.
Wanneer we kijken naar het racisme deel van deze mensen dan zie je precies hetzelfde. Heel hard roepen dat iedere "witte" man een racist is. Ondertussen duiden ze mensen aan met wit of noemen ze medestanders van hun standpunten "whitey helpers". Maar degene die totaal geen racistische lading meegeven in een traditie dat zijn de grote racisten.

Laten we vooral de kleine groep beroepsgekwetsden en extremistische voor en tegenstanders gewoon geen podium meer geven en genieten van het leven.

Door Tweakers user pkleingu2, vrijdag 22 november 2019 14:21

Het probleem is alleen dat ze(KOZP) altijd een podium zullen krijgen, omdat het kijkcijfers/geld op levert. Direct naar een andere zender zappen is het enige wat heel Nederland zou moeten doen.

Reageren is niet meer mogelijk