Verkiezingen 2010 - Oh mijn hoofd....

Door liberque op zondag 6 juni 2010 13:31 - Reacties (16)
Categorie: -, Views: 6.139

Waar de Nederlanders massaal stemmen op hun favoriete zanger in de X-Factor laat de burgerij het meestal afweten als ze hun stem moeten laten horen bij de Tweede Kamer verkiezingen. De opkomst bij de stembussen is de afgelopen decennia steeds enorm laag geweest en dit terwijl er zoveel jaren geleden nog gestreden werd om dit felbegeerde stemrecht. Op mening forum en opinieblad is deze lage opkomst dan ook een bron van hevige discussie, maar een duidelijk antwoord blijft uit. Toch word ik nu zelf ook geconfronteerd met de twijfel om maar gewoon niet te gaan stemmen. Want waar stem je nu eigenlijk op? Heeft het überhaupt nog enig nut? Om voor mezelf een en ander op een rijtje te zetten bekijk ik de meest valide opties. Lees gerust mee, maar weet dat dit geen advies betreft.

SP:
Als ik de laatste jaren naar mijn stemgedrag ga kijken was ik een overtuigd aanhanger van de SP. Keer op keer hoopte ik op een grootste overwinning, maar iedere keer bleef deze uit. Toch gebeurde het ondenkelijke tijdens de laatste verkiezingen en bleek de SP de grote winnaar. Terwijl ik mezelf trakteerde op een portie heerlijke tomaten verslikte ik mezelf hevig toen bleek dat de SP buiten de coalitie werd gehouden. Ze hadden dan weliswaar gewonnen, maar mochten toch niet meeregeren. Persoonlijk vind ik dit zelf heel erg onrechtmatig. De tomaten die dus lekker vers waren moesten dus zoals na iedere verkiezing maar bederven zodat de SP er vanuit de oppositiebank mee kon gooien. Zo zout had ik het dus nog nooit gegeten; alhoewel zout en tomaten natuurlijk wel een geweldige combinatie zijn. Nee, als mijn stem richting SP dan toch ongeldig gemaakt zou worden door een CDA of een PvdA dan zou ik er net zo goed niet op kunnen stemmen. Alleen maar stemmen op oppositie wordt namelijk erg saai. We kijken verder.

Piraten Partij:
Als toegewijd internet gebruiker was ik dan natuurlijk ook erg geïnteresseerd in de Piraten Partij. Hoewel hun kernpunten niet verder kwamen dan de bandbreedte van hun internet verbinding beloofde de partij anders te gaan handelen dan andere partijen. Een goed idee, maar zoals blijkt zijn piraten niet te vertrouwen. Om mee te doen aan de parlementsverkiezingen had de partij ondersteuningsverklaringen nodig van de burgerij. Toen de deadline naderde schreeuwde de partij met scheurbuik dat er niet genoeg van deze verklaringen binnen waren. Mensen werden verzocht zo spoedig mogelijk naar het gemeentehuis te rennen om alsnog een ondersteuningsverklaring af te geven. Gemeentehuizen zouden hen al dan niet bewust tegengewerkt hebben en iedereen die met een lapje voor het oog of een haak als arm in het gemeentehuis kwam werd afgewimpeld. De volgende dag bleek dit echter een wassen neus. Er waren voldoende verklaringen binnen en de Piraten Partij had het eerdere persbericht alleen naar buiten doen gaan om extra media aandacht te krijgen. "We gaan het anders doen dan de andere partijen", hoor ik Allioui nog zeggen. Wellicht drukte hij de microfoon snel dicht toen hij daaraan toevoegde: "Har har har"

PVV:
Ook zo'n interessante partij is de PVV. De partij van Wilders heeft volgens sommigen hele goede punten al rieken deze heel erg naar het extreem rechtse, maar daarentegen ook naar het extreem linkse. Erg verwarrend allemaal. Je zou bijna kunnen zeggen dat Wilders een nieuwe stroming heeft bedacht: extreem midden. Persoonlijk noem ik het liever extreem blond. Hoewel sommige punten uit zijn programma wel degelijk noemenswaardig zijn en ik hem graag in de oppositie heb om de rotte tomaten van de SP af te wisselen met bloemkolen, moet ik er niet aan denken dat mijn stem wel eens verantwoordelijk zou kunnen voor zijn aanstelling als minister-president. Sommige ideeën zijn dan wel goed, maar andere zijn gewoon te radicaal voor woorden. Toch is een oppositie zonder PVV in de tweede kamer een gemis. Want zeg nu zelf: heel Nederland is opeens geïnteresseerd in de politiek als hij weer eens een uitspraak in de media doet.

PvdA:
Als ik aan Wouter Bos zijn termijn denk dan denk ik inderdaad aan arbeid. We steken miljarden in de ABN/AMRO en Fortis, maar wees niet bang dat kost de burger uiteindelijk niets. We verdienen dit terug en sterker nog: we houden er geld aan over. Dit was de belofte die onze favoriete kontendraaier maakte toen hij ABN/AMRO uitriep als staatbank en nu puntje bij paaltje is gekomen moeten we miljarden gaan bezuinigen. Zelfs bij Zalm werd de vis nooit zo duur gegeten en het kwartje van Kok waar de vorige partijprogramma's zo gretig naar verwezen werd is middels de inflatie van de PvdA opgelopen tot het miljardje van Bos. Natuurlijk ligt het niet aan onze penningmeester en heeft de media hem bejubeld voor zijn daadkrachtig handelen. Alle mensen die nu dus een lening hebben openstaan bij ABN/AMRO gaan 2 keer betalen. De rente over de lening naar de bank en geld naar de belasting omdat dezelfde bank het geld dat ze je heeft uitgeleend uit de staatskas heeft gehaald. Dat is pas creatief bankieren. Nu mag je dus van de partij van de arbeid twee keer zo hard werken om je lening terug te betalen. Ja, inderdaad erg toepasselijk die naam.

CDA:
Een ezel stoot zich geen twee maal aan dezelfde steen, maar toch balkt degene die het laatst balkt het beste. Nog geen enkel kabinet van meneer Potter heeft de eindstreep gehaald. Toch blijft Nederland massaal op CDA stemmen. Ze zakken dan wel in de opinie maar als je naar de uitslag kijkt is er nog steeds een overgrote meerderheid die voor deze partij in de bres springt. Ik vraag me dan ook af of het CDA gebruik maakt van de Imperiusvloek. Immers, met deze vloek kan men zijn of haar tegenstander volledig onder controle krijgen en dus van alles laten doen, inclusief het stemmen op het CDA. Dat de minister niet stil zit is dan ook bewezen met het feit dat hij nu een andere onvergefelijke vloek uit zijn hoofd kent: de cruciatusvloek. Immers, met het ratificeren van de beslissingen van zijn penningmeester roept hij helse pijnen uit bij het Nederlands volk wat nu gebukt gaat onder de grootste schuldenlast ooit. Onze premier werd daarnaast onlangs gespot met een lekker koud biertje in zijn hand terwijl hij een T-shirt droeg met de tekst "Fuck Drugs". Dit is blijkbaar de dubbele moraal achter zijn fel geadverteerde waarden en normen. Immers alcohol is een harddrug, maar dat moet gewoon kunnen. Nee, serieus.. als ik een toverstafje had zou ik het hele CDA wegtoveren.

Ik weet het dus niet meer, de rest van de partijen heb ik nooit als serieus alternatief beschouwd. Er rest me niets anders dan www.stemwijzer.nl in te tikken
en de beslissing voor me te laten maken... echter of dat zo verstandig is:


Stemwijzer.nl:
Volgens deze stemwijzer moet ik gaan stemmen op de Christen Unie. Ik ben flabbergasted. Persoonlijk denk ik dat ik de personificatie ben waar de ChristenUnie op tegen is. Immers, ik ben erg tegen theologisch bewind, vind de Paus een afgod, ben openlijk homo en dan ook nog eens jaren lang gelukkig (en monogaam) met mijn vent getrouwd. De bijbel is een boek vol met astrologische bevindingen wat erg verkeerd geïnterpreteerd is. Genesis spreekt naar mijn mening niet over Adam en Eva als eerste mens maar als geïsoleerde mensen. Het visje wat iedere christen op zijn auto plakt verwijst in mijn gedachte naar het sterrenbeeld Vissen en als laatste ben ik er stellig van overtuigd dat Christenen zonaanbidders zijn, waar joden Saturnus aanbidden. Amen staat verder niet voor "ik ben het er mee eens", maar verwijst naar Amen-Ra, de eerste monotheïstische zonnegod uit oud-Egypte. Etc. etc. Nee, omdat ik het met een paar stellingen van de Christen Unie eens ben zou ik mijn overtuigingen maar moeten laten varen.... Dacht het niet.

Conclusie:
Nu weet ik dus nog niet wat ik moet stemmen. Eigenlijk moet ik concluderen dat in mijn geval de republiek niet werkt. Wat voor opties heb ik dan? Het wordt denk ik tijd dat het koningshuis zich ook maar verkiesbaar gaat stellen, zodat we weer een echte monarch worden. Dat dit beter gaat zijn dan de huidige situatie durf ik niet te beweren, maar in ieder geval hoef ik dan niet meer te stemmen totdat de koningin of koning dood is.
Bespaart me een hoop hoofdpijn.

Volgende: Over Stemmen, Joran en het potlood! 06-'10 Over Stemmen, Joran en het potlood!

Reacties


Door Tweakers user Krisp, zondag 6 juni 2010 13:36

Dat de SP in de afgelopen kabinetsperiode niet meeregeerde had ook te maken met de SP zelf. Doordat de SP (Jan Marijnissen) onvoldoende vertrouwen had in een goede afloop, is hij er snel weer uitgestapt. Te snel, zo heeft hij achteraf geconcludeerd. :)

Daarnaast heeftg de PVV naar mijn mening een consistenter programma als de SP. Immigratie, zeker van laag opgeleide immigranten, is bij uitstek een bedreiging voor laag opgeleiden. De PVV heeft dit goed opgepikt en scoort daarmee. Naar mijn mening erg logisch, maar ben het niet met Geert eens. Verrassend genoeg hoor ik dit argument erg weinig in de politiek, ook niet van Geert Wilders.

En als laatste: het kabinet Balkenende III (CDA+VVD) heeft wel degelijk de eindstreep gehaald. Het was een interimkabinet, dat wel. ;)

[Reactie gewijzigd op zondag 6 juni 2010 13:42]


Door Tweakers user vanaalten, zondag 6 juni 2010 13:43

Nog geen enkel kabinet van meneer Potter heeft de eindstreep gehaald.
... is eigenlijk niet waar. Kabinet Balkenende-3 heeft gewoon de eindstreep gehaald...

Edit: Krisp was mij net voor... :(

[Reactie gewijzigd op zondag 6 juni 2010 13:44]


Door Tweakers user Spesh, zondag 6 juni 2010 14:54

Ik zit te twijfelen over D66 en VVD, ik denk toch de VVD uit strategische redenen, ik wil Job Cohen niet als premier en PvdA het liefst niet in de coalitie, harstikke sympatieke mensen daar bij het PvdA maar ze hebben vaak geen verstand van zaken en dat hebben we nu juist hard nodig in deze crisis.

[Reactie gewijzigd op zondag 6 juni 2010 14:56]


Door Tweakers user DarkKnight, zondag 6 juni 2010 14:54

Ah zie je wel. Had ik toch gelijk. Ik had het een paar weken/maanden geleden nog een discussie rond Balkenende kabinetten. Waarbij ik zei dat er van de 4 één het officiele einde had gehaald. Hierop werd gezegd dat geen enkel kabinet Balkende zijn termijn had uitgediend.

Maar goed, je verwoordt hier zo ongeveer de reden dat ik niet de moeite ga doen (of heb gedaan) om per post te stemmen. Volgens de verschillende kieswijzers ben ik het oneens met 40% of meer van alle partijen hun standpunten. En dat vind ik persoonlijk best veel.
Ook grappig was het kieskompas (geloof ik dat het heette), hierbij werd je rechts/links en conservatief/liberalisme weergegeven, in jawel, een kompas. Tot mijn best wel grote verbazing kan iemand niet meer in het midden zitten dan ik. Goh, wat ben ik toch een toonbeeld van pragmatisme ;).
Wat betekent dit met betrekking tot de verkiezingen? Nou, dat geen enkele partij mij zal vertegenwoordigen als ze hun standpunten uitvoeren. Geen enkele partij in Nederland is volledig midden en pragmatisch. Of ze zijn pragmatisch, maar dan niet met mij eens.

Al met al komt het erop neer dat ik niet ga stemmen, dan kan ik achteraf altijd zeggen dat ik in ieder geval niet meegeholpen heb aan welk (ramp)kabinet dan ook.

Door Tweakers user Neo_TGP, zondag 6 juni 2010 15:08

En waarom is de VVD voor jou geen serieuze optie dan?

Door Tweakers user Silent7, zondag 6 juni 2010 15:32

Heerlijk zo'n linkse voorkeur :)

Persoonlijk niets voor mij, partijen die een grote onderlaag nodig hebben voor electoraal kunnen problemen dus niet aanpakken maar moeten ze versterken.
Ik ga meer voor een partij die goed gedrag wil belonen en voorstaat dan een partij die net doet sociaal te zijn maar juist daardoor de ongelijkheid en armoede laat voortduren.

Stemwijzer?
tja een paar stellingen over de huidige standpunten zijn natuurlijk interessant, ik ga toch meer voor historische achtergrond en uitgangspunten dan de thema van het moment.

maar goed, eat your heart out zou ik zeggen ;)
www.stemwijzer.nl
www.kieskompas.nl
www.verkiezingskaart.nl
www.welkepartijpastbijmij.nl
www.stemmentracker.nl
www.wiekiesjij.nl
www.groenekieswijzer.nl
www.stemadvies.info
3fm.publiek-politiek.nl
www.studentenkieswijzer.nl
www.ondernemers-stem.nl
www.voorkennis.nu
www.digitalevrijheidswij-zer.nl
www.babalin.com/kieskompas
www.stomwijzer.nl
www.stepwijzer.nl
www.kiesdelekkerste.nl
www.stemdichtbij.nl

(dank GS)

Door Tweakers user mzziol, zondag 6 juni 2010 19:47

Neo_TGP schreef op zondag 06 juni 2010 @ 15:08:
En waarom is de VVD voor jou geen serieuze optie dan?
Waarschijnlijk walgt de poster van een kapitalistisch-economisch systeem en ziet hij meer in een sociaal-economisch systeem (gezien zijn linkse voorkeur).

Kan iemand mij uitleggen wat voor nut marktwerking in de zorg nou heeft? (Het gedeeltelijk) Privatiseren van de zorg kan in mijn ogen alleen maar desastreus aflopen. Immers, het gaat dan om geld, niet om de zorg/mensen.

Door Tweakers user Spesh, zondag 6 juni 2010 20:59

mzziol schreef op zondag 06 juni 2010 @ 19:47:
[...]

Waarschijnlijk walgt de poster van een kapitalistisch-economisch systeem en ziet hij meer in een sociaal-economisch systeem (gezien zijn linkse voorkeur).

Kan iemand mij uitleggen wat voor nut marktwerking in de zorg nou heeft? (Het gedeeltelijk) Privatiseren van de zorg kan in mijn ogen alleen maar desastreus aflopen. Immers, het gaat dan om geld, niet om de zorg/mensen.
Ze zullen dan betere zorg moeten gaan leveren anders lopen de klanten over naar de concurrent.

Door Tweakers user remielowik, zondag 6 juni 2010 21:23

Over die stemwijzer, ik zou http://brandvoting.nl/ eens proberen :).
Deze stemwijzer werkt overigens nog verrassend goed.

Door Tweakers user mzziol, zondag 6 juni 2010 21:48

Spesh schreef op zondag 06 juni 2010 @ 20:59:
[...]


Ze zullen dan betere zorg moeten gaan leveren anders lopen de klanten over naar de concurrent.
.. waardoor de concurrent meer geld kan vragen voor zijn zorg. Oftewel: een minder koopkrachtig mens, krijgt minder goede zorg.

Is dat nou eerlijk?

Door Tweakers user Spesh, zondag 6 juni 2010 21:58

mzziol schreef op zondag 06 juni 2010 @ 21:48:
[...]

.. waardoor de concurrent meer geld kan vragen voor zijn zorg. Oftewel: een minder koopkrachtig mens, krijgt minder goede zorg.

Is dat nou eerlijk?
Als ze onbetaalbaar worden voor jan modaal krijgen ze ook minder klanten en minder inkomsten, dus om te concurreren zullen ze op de prijs moeten letten.

[Reactie gewijzigd op zondag 6 juni 2010 22:01]


Door Tweakers user RoadRunner84, maandag 7 juni 2010 10:35

Lekker he? Die versplintering en popularisering van den Nederlandsche Politiek. Ik kom er zelf ook niet zo goed uit, gek genoeg lijk is zowat de inverse van jou te zijn, kort door de bocht: Ik ben een christen maar kom er niet echt uit met de huidige partijen, stemwijzer verwijst mij naar de SP of de PvdD (geen typo, partij voor de dieren).

Het is ongelofelijk hoeveel splintergroepjes er zijn, en helaas is Groep Wilders (hij is immers toch alleen, de rest zijn marianetten) niet eens de slechtste die erbij zit. Velen hebben niet zo hoog in het nieuws gestaan, maar ik begin toch het hoofd te schudden als een verstokte SGPer als ik het programma van MenS lees.

Niet stemmen zie ik eigenlijk niet als optie, in mijn ogen is niet stemmen gelijk aan "het boeit me niet, bedenk zelf maar wat jullie met mij als burger willen uithalen". Dan nog lever blanco, in mijn ogen "ik heb alle partijen overwogen, maar ze zijn allemaal zo rot als een SP tomaat, ik protesteer".

Dan nog even over je uitlating over het christendom, het doet me een beetje zeer om je uitleg ervan te lezen. Ik krijg niet de indruk dat je ook maar een beetje moeite gedaan hebt om te begrijpen wat christenen geloven. De heropstanding van de doden (met Jezus als eerste) gelijk stellen aan de zonsopgang doet erg geweld aan de teksten zoals we die kunnen lezen. Of je die teksten (gecompileerd in de bijbel) erkent als waarheid is een heel ander punt, daar gaat het nu even niet om.

Christenen geloven ook dat de profetieen en voorzeggingen uit de joodse schriften zijn ingevuld met de verschijning van Jezus Christus. Joden geloven ook in Christus, ze geloven alleen niet dat deze Jezus heet... Joden geloven dat de Christus (of messias, of gezalfde) nog moet komen, dat hij een koning zal zijn namens God heersend. Om het woord amen als de naam van een egyptische god uit te leggen is m.i. behoorlijk blind, je gooit immers de gehele joodse taal overboord.

Als je het ziet zitten kunnen we er wel een keer over praten onder het genot van wat gerstenat... mocht je toevallig in de buurt van Eindhoven wonen. Als je daar geen behoefte aan hebt dan kies je er in mijn ogen voor om vast te houden aan foutieve denkbeelden, die ook nog eens geen grond hebben behalve een of ander obscuur boekje (of website) met een wild idee dat behoorlijk uit de lucht komt vallen.

Door Tweakers user bat266, maandag 7 juni 2010 11:29

www.stembesef.nl is ook een grappige advies site. Verder zeg je dat de SP grote winnaar verkiezingen was en dat ze daarom moesten meeregeren. Je vergeet 1 belangrijk punt hier de SP was niet de grootste partij.

En we leven in coalitie land. Stel je bent de grootste (50 zetels ofzo) maar je wilt elk compromis uitsluiten, dan denk ik niet dat je mag gaan regeren. Dat is het nadeel van evenredige vertegenwoordiging.

Door Tweakers user leendertv, maandag 7 juni 2010 12:15

Ik hoop op een VVD + CDA + GroenLinks kabinet. ( = op een groene en duurzame manier onze economie weer op orde krijgen, daarnaast ook veel aandacht voor veiligheid...)

AUB geen paars, geheel links of een kabinet met de PVV!

[Reactie gewijzigd op maandag 7 juni 2010 12:16]


Door Tweakers user Aelthar, maandag 7 juni 2010 15:54

VVD of D66..

Onze staatschuld is ondanks alle zogenaamde bezuinigingen van CDA afgelopen jaren met de helft toegenomen (256 Miljard Euro naar 389 miljard), en het vorige kabinet ruim 50 miljard extra heeft uitgegeven tegenover een groei van 45 miljard ... Euh, bezuinigingen?

Als het zo door gaat betalen we ons scheel aan rente, en kunnen we helemaal niks meer investeren.. Mijn inziens is het zaak om -NU- te beginnen met staatsschuld vermindering, en dat KAN niet, zonder dat -iedereen- dat gaat voelen..

Helaas wil D66 met de PvdA..
Ik hoop op VVD + CDA + D66, of eventueel groenlinks.

De VVD vanwege hun goede economische aanpak, de D66 omdat die progressief zijn.

Verder zou ik je adviseren vooral NIET blind op de Stemwijzer af te gaan, want daar klopt 9/10 keer geen hol van (door groffe vereenvoudiging). Ik raad je dan tenminste aan om de details van elk van de partijen door te lezen die aan het eind worden vermeld voor elk standpunt.

[Reactie gewijzigd op maandag 7 juni 2010 15:59]


Door Tweakers user liberque, maandag 7 juni 2010 18:48

Dan nog even over je uitlating over het christendom, het doet me een beetje zeer om je uitleg ervan te lezen. Ik krijg niet de indruk dat je ook maar een beetje moeite gedaan hebt om te begrijpen wat christenen geloven.
Het is absoluut niet mijn bedoeling om mensen zeer te doen met mijn uitlatingen. De paar zinnen die ik gewijd heb aan het feit dat ik niet voor CU wil stemmen zijn heel erg beknopt en hoewel ze wel de kern beschrijven van mijn aversie tegen het christendom kan je deze paar zinnen niet gebruiken voor een discussie. Je volgende zin schrijft dat toe: ik ben immers geen vreemde in de theologie en de bijbel ken ik zelfs op mijn duimpje. Toegegeven ik heb de bijbel meerdere malen bestudeerd in een heel ander perspectief dan dat van een christenen, maar dat maakt me niet minder bekend. Geen enkele website noch obscuur boekje heeft mijn ideeën geratificeerd, maar het grootste deel van mijn bevindingen komen uit de bijbel, de Tao Te Ching , de Veda's tot en met de Purana's, de Suttapitaka en Abhidhamma (ben momenteel met de Vinaya bezig) , de Koran en niet te vergeten de Thora (hoewel ik niet verder gekomen ben dan de Tenach)

Hoe dan ook bekritiseer ik niemand die wel gelooft, althans dat is niet mijn doel. Sterker nog: ik ken mensen die zich echt bevrijd voelen en gelukkig zijn in het christendom. Dit maakt me alleen maar blij en soms bewonder ik ze er zelfs voor. Helaas is dat niet voor mij weggelegd en nog niet eens vanwege de meest voor de hand liggende redenen. Echter dat is een andere discussie die ik graag eens met je zou willen aangaan in een andere blog. Stay tuned :)

[Reactie gewijzigd op maandag 7 juni 2010 19:04]


Reageren is niet meer mogelijk