Over Stemmen, Joran en het potlood!

Door liberque op woensdag 9 juni 2010 18:31 - Reacties (12)
Categorie: -, Views: 7.003

Vanmorgen op 7.30 uur ben ik op weg mijn werk nog even naar het stembureau gelopen. Het was erg stil op straat en het leek erop dat de vogels die normaliter rond deze tijd luid fluitend iedereen het nest uitkweelden, symbool zouden staan aan de lage opkomst die deze verkiezing zou plagen. Steeds verder kwam ik bij de binnenstad. Aan de stilte kwam plots een eind toen ik ouders tegen hun kinderen hoorde schreeuwen dat ze uit hun bed moesten komen. Dat ging met zo'n lawaai dat het me verbaasde dat bij het nabijgelegen begraafplaatsje niet spontaan alle lijken uit hun graf sprongen.

Mezelf gelukkig prijzend dat ik deze mensen geen buren hoef te noemen liep ik het stembureau binnen. Een grote pijl op het gebouwtje met daarop gestencild "stembureau" fungeerde als mijn TomTom en toen ik zoals het een echte TomTom gebruiker betracht bijna met mijn hoofd tegen de muur was gelopen, werd door een betekende man een kleine koerscorrectie voorgesteld. Betekend omdat hij echt helemaal vol stond met tatoeages. Fantaserend over welke delen van zijn lichaam nog onbeschreven waren liep ik de kamer binnen en zag drie oudere mannen aan een tafel. Verrekt, dat waren dezelfde mannen als de vorige keer dat ik moest stemmen en ze zagen er zo mogelijk nog stoffiger uit als de laatste keer dat ik ze begroette. De mogelijkheid dat ze samen met de stembus luchtdicht werden ingesealed na iedere verkiezing viel door de wallen onder hun ogen eigenlijk al af. Toch vond ik ze heel erg onbewogen. Zouden ze na iedere verkiezing dan gedroogd worden om bij elke nieuwe stemronde wat water toegevoegd te krijgen om ze uit hun gedroogde toestand te halen? Helemaal verdiept in mijn gedachte sloeg mijn hart dan ook een paar slagen over toen de tweede man zijn hand uitreikte en me vroeg om mijn stembiljet.

Waar had ik dat kreng gestopt? Terwijl ik mijn brooddoos op de tafel neerzette keek ik argwanend naar de eerste man van het stel. Zou hij mijn boterhammetjes met rust laten? Het was immers de binnenstad en je moet hier nogal voorzichtig zijn, daarbij vroeg ik me ook af wat hij daar nu deed. Je zou immers verwachten dat de eerste man je stembiljet vraagt en niet de tweede. Terwijl ik onhandig mijn stembiljet aan de middelste man overhandigde griste ik meteen mijn identificatie uit mijn portemonnee. Het duurde wel drie minuten lang voordat de man mijn gegevens had geverifieerd en toen opeens een nummer riep aan de derde man. Zag ik er dan zo onbetrouwbaar uit? Uiteindelijk kreeg ik mijn stembiljet en mocht ik gaan stemmen. De eerste man keek me recht in mijn gezicht aan en zei dat ik mijn brooddoos mocht laten staan. De bammetjes, met liefde klaargemaakt door mijn vent liet ik dan ook met weemoed staan en ik begaf me richting het stemhokje. Daar had ik de allergrootste moeite het stembiljet uit te vouwen. Het was nog erger dan een landkaart. Als je eenmaal begon met het openvouwen kwam er geen einde aan.

Daar stond ik dan. Gretig ging ik door alle lijsten op zoek naar Joran van der Sloot. He, hij stond er niet in. Als er iemand in het nieuws was geweest de afgelopen jaren dan was hij het wel en in tegenstelling tot de andere kabinetten duurde het bij hem vijf jaar voordat hij door de mand viel. Met zijn pokerface zou hij de Europese Unie eenvoudig weten te overtuigen dat Nederland niets meer aan Europa zou moeten afdragen. Sterker nog, we zouden juist meer subsidies binnen halen. "We hebben geld nodig man! We hebben gokschulden door de ABN/AMRO. De beleggers hebben ons verlaten en onze coffeeshop is bijna failliet! Ook hebben we nieuwe schoenen nodig want die liggen ergens in een plas en Balkenende is van het balkon gevallen. Echt waar!". Helaas, na twee keer de lijst doorgelopen te hebben zag ik hem niet staan en had ik eigenlijk geen keus dan op SP te stemmen. Eigenlijk wilde ik dat niet, maar goed... het is een recht om te kiezen door wie je jezelf de komende vier jaar weer laat naaien en we hebben al zo veel plichten; het is leuk om dan ook eens van je recht gebruik te maken.

Het stemhokje was het er echter niet mee eens. Het potlood wat zo handig, tegen diefstal, met een touwtje bevestigd was aan de rechterzijde van het hokje had duidelijk een rechtse voorkeur. Met geen mogelijkheid lukte me het om met het kreng dicht genoeg bij het vakje van de lijsttrekker van SP te komen. Inmiddels had ik het stembiljet zo ver mogelijk tegen de rechterkant van het hokje gedrukt, maar nog wilde het niet lukken. Langzaam draaide ik mijn hoofd en keek naar het drietal dat achter mij weer leek te verkeren in een vorm van stasis. Zou dit effect hebben op mijn boterhammetjes en zouden ze nu oudbakken zijn? Echter toen ik een ruk aan het potlood gaf om het los te doen breken bleek mijn aanname verkeerd en werd ik toegeroepen dat ik het stemhokje heel moest laten. Licht beschaamd drukte ik mijn stembiljet toen in verticale positie tegen de rechterwand en vulde mijn vakje rood.

Ik probeerde daarop de landkaart cq. stembiljet in te vouwen en herinnerde me waarom ik zo verknocht was aan mijn TomTom. Het zag er niet uit en leek alsof een kind de krant had proberen op te vouwen. Toch zelfvoldaan dat ik had gestemd liep ik terug naar het drie koppige gezelschap en deponeerde mijn vodje in de stembus. Terwijl ik mijn brooddoos zo snel mogelijk teruggriste van de tafel zag ik de eerste man vier turfjes doorstrepen. Blij dat ik nu eindelijk wist wat hij daar deed en trots dat ik tot de eerste vijf stemmers behoorde groette ik ze, liep de deur uit en ging naar mijn werk. Hulde aan alle verkiezingsvrijwilligers, zonder hen hadden wij daar gezeten!

Volgende: Gebruik IPv6 ipv IPv4 anders ben je NAT 01-'11 Gebruik IPv6 ipv IPv4 anders ben je NAT
Volgende: Verkiezingen 2010 - Oh mijn hoofd.... 06-'10 Verkiezingen 2010 - Oh mijn hoofd....

Reacties


Door Tweakers user Arthua, woensdag 9 juni 2010 18:41

het was immers de binnenstad en je moet hier nogal voorzichtig zijn,
nou nou, dat valt ook wel weer mee hoor!

[Reactie gewijzigd op woensdag 9 juni 2010 18:41]


Door Tweakers user Jeoh, woensdag 9 juni 2010 18:52

Arthua schreef op woensdag 09 juni 2010 @ 18:41:
[...]

nou nou, dat valt ook wel weer mee hoor!
In Terneuzen? Man, als je daar niet uitkijkt heb je zo een kanon tegen je slaap.

Door Tweakers user mat.hi.as, woensdag 9 juni 2010 18:52

Hmm, geen last gehad van te korte touwtjes aan het potlood. Maar dat kan ook niet anders als je de meest linker (op de landkaart) gelegen partij neemt. Leuk geschreven :)

Door Tweakers user Jejking, woensdag 9 juni 2010 19:00

Leuk omschreven verhaal :)

Door Tweakers user il1umina, woensdag 9 juni 2010 19:04

had het zelfde probleem, jezus wat is dat papier overdreven groot


Door Tweakers user Sorbo, woensdag 9 juni 2010 19:14

mat.hi.as schreef op woensdag 09 juni 2010 @ 18:52:
Hmm, geen last gehad van te korte touwtjes aan het potlood. Maar dat kan ook niet anders als je de meest linker (op de landkaart) gelegen partij neemt. Leuk geschreven :)
Bij ons zaten de potlootjes rechts.

Anyways: Rood potlood, rode partij, rood snoepje.

[Reactie gewijzigd op woensdag 9 juni 2010 19:14]


Door Tweakers user pcprutser, woensdag 9 juni 2010 19:20

ik kreeg die landkaart niet eens meer opgevouwen :| wat een nachtmerrie begint dat ding te worden :S tijd voor een max aantal partijen en een max aantal leden...

Door Tweakers user woekele, woensdag 9 juni 2010 19:49

Je hebt een vent die je bammetjes voor je smeert? Niet eerlijk! Ik moet ze zelf maken :'(

Door Tweakers user liberque, woensdag 9 juni 2010 20:44

Je hebt een vent die je bammetjes voor je smeert? Niet eerlijk! Ik moet ze zelf maken
Jeps, zelfs die speciale bammetjes die rijkelijk belegd zijn met kaas, salami, rode paprika en uitjes die hij dan ook nog eens met liefde in de rooster propt :)

Door Tweakers user DarkKnight, woensdag 9 juni 2010 21:34

Haha, Terneuzen, tja, dat is inderdaad niet de meest veilige plaats van Nederland.
In ieder geval een leuk geschreven verhaal, mijn complimenten.

Door Tweakers user Snowmiss, woensdag 9 juni 2010 21:36

Losse potloden!!

Reageren is niet meer mogelijk